Algemene informatie over de tennisarm

Omschrijving tennisarm
(Tenniselleboog, epicondylitis lateralis, tendinopatie)

Een tennisarm is de meest voorkomende ellboogaandoening waarbij pijn aan de buitenzijde -  bovenzijde van de onderarm optreedt. Daarbij kan de buitenste elleboogknobbel flink aanraakgevoelig zijn. In de medische wereld spreken we in deze situatie van een tendinopatie (dat wil zeggen: een verslechterde kwaliteit van de spier of pees).

Symptomen 
Hieronder de symptomen die bij een tennisarm horen:   

  • Buitenkant van de elleboog is pijnlijk/gevoelig
  • Een stekende of zeurende pijn
  • Stijf gevoel in de spieren bovenop de arm
  • Pijn bij strekken van de elleboog
  • Aanraking en aanspanning verergeren de pijn
  • Vermoeidheid in de arm gedurende de dag
  • Stralende pijn richting hand, onderarm, bovenarm of schouder

Vaak treedt er ‘s nachts stijfheid op in het ellebooggewricht die ‘s morgens pas weer verdwijnt na wat oefeningen. De pijn kan zo heftig zijn dat zelfs slapen een probleem is.

Oorzaken

Een tennisarm (ook wel tenniselleboog) is een steriele (niet bacteriële) ontsteking aan de buitenkant van de elleboog die soms wordt veroorzaakt door overbelasting, maar nog vaker spontaan optreedt. Momenteel wordt er aangenomen dat er bij een tennisarm sprake is van kwaliteitsverlies van de spier en peesaanhechting.  Dit kan resulteren in klachten in de elleboog bij allerlei activiteiten, niet alleen bij sport. Vooral wanneer uw spieren niet aan bepaalde bewegingen gewend zijn, kunnen deze bij herhaling geïrriteerd raken. Overbelasting kan ontstaan door grote kortdurende inspanning, maar ook door een langdurige lichte inspanning.

Bekende voorbeelden zijn klusjes rondom het huis, zoals timmeren en schoonmaken, of ongetraind aan de tennis- of golfcompetitie beginnen. Leeftijd is daarnaast een belangrijke factor. Naarmate u ouder wordt verliezen uw spieren aan kracht en lenigheid en raken spiergroepen eerder overbelast.

Doe de zelftest!

Door middel van een eenvoudige oefening kunt u testen of u een tennisarm heeft. tennisarm testVoor deze zelftest heeft u alleen een stoel nodig. Bij deze test gaat u achter de stoel staan en pakt u met een gestrekte elleboog bovenhands de rugleuning van een stoel vast en probeert deze van de grond te tillen. De afbeelding geeft de oefenhouding aan. De test is positief bij pijn in de buitenste elleboogregio

Meer weten:

Behandelmogelijkheden
Kosten en vergoedingen
Veel gestelde vragen