Tennisarm

Tennisarm
(Tenniselleboog, epicondylitis lateralis, tendinopatie)

Een tennisarm is de meest voorkomende elleboogaandoening waarbij pijn aan de buitenzijde van de onderarm optreedt. Daarbij kan de buitenste elleboogknobbel flink aanraakgevoelig zijn. In de medische wereld spreken we in deze situatie van een tendinopatie dat wil zeggen: een verslechterde kwaliteit van de spier of pees.

Symptomen 

De symptomen die bij een tennisarm horen zijn o.a.:  

  • Buitenkant van de elleboog is pijnlijk/gevoelig
  • Een stekende of zeurende pijn
  • Stijf gevoel in de spieren bovenop de arm
  • Pijn bij strekken van de elleboog
  • Aanraking en aanspanning verergeren de pijn
  • Vermoeidheid in de arm gedurende de dag
  • Stralende pijn richting hand, onderarm, bovenarm of schouder

Vaak treedt er ‘s nachts stijfheid op in het ellebooggewricht die ‘s morgens pas weer verdwijnt na wat bewegen. De pijn kan zo heftig zijn dat zelfs slapen een probleem is.

Oorzaken

Een tennisarm (ook wel tenniselleboog) is een verslechtering van de kwaliteit van de spieren van de elleboog die soms wordt veroorzaakt door overbelasting, maar nog vaak geleidelijk aan erin sluipt.

Momenteel wordt er aangenomen dat er bij een tennisarm sprake is van kwaliteitsverlies van de spier en peesaanhechting.  Dit kan resulteren in klachten in de elleboog bij allerlei activiteiten, niet alleen bij sport. Vooral wanneer uw spieren niet aan bepaalde bewegingen gewend zijn, kunnen deze bij herhaling geïrriteerd raken. Overbelasting kan ontstaan door grote kortdurende inspanning, maar ook door een langdurige lichte inspanning.

Bekende voorbeelden zijn klusjes rondom het huis, zoals timmeren en schoonmaken, of ongetraind aan de tennis- of golfcompetitie beginnen. Leeftijd is daarnaast een belangrijke factor. Naarmate u ouder wordt verliezen uw spieren aan kracht en lenigheid en raken spiergroepen eerder overbelast.


Behandeling

Bij Ansr kunnen wij uw tennisarm met succes behandelen. Wij hanteren een eigen methode die uit ervaring goed werkt in de dagelijkse praktijk. Na de behandeling hoeft u geen rust te houden, maar gaan we samen kijken hoe de elleboog zo snel mogelijk weer actief gemaakt kan worden. 

Doe de zelftest!

Door middel van een eenvoudige oefening kunt u testen of u een tennisarm heeft. tennisarm test Voor deze zelftest heeft u alleen een stoel nodig. Bij deze test gaat u achter de stoel staan en pakt u met een gestrekte elleboog bovenhands de rugleuning van een stoel vast en probeert deze van de grond te tillen. De afbeelding geeft de oefenhouding aan. De test is positief bij pijn in de buitenste elleboogregio

Meer weten:

Behandelmogelijkheden
Kosten en vergoedingen
Veel gestelde vragen