Betrouwbaarheid testen

Echografie zouden we niet gebruiken als alle klinische testen uit de praktijk 100% betrouwbaar waren; dan zou het namelijk geen toegevoegde waarde hebben. Gebruik van echo is dus het direct gevolg van dit probleem. Klinische testen die worden gedaan bij eerstelijns praktijken zijn onvoldoende betrouwbaar gebleken. Echografie helpt enorm mee om specifieker te kijken naar welke structuren aangedaan zijn. Vervolgens zal de therapeut de echobeelden naast uw klacht bekijken en samen met u bespreken in hoeverre er een samenhang is. Hieruit volgt het behandelplan en advies op maat. Met echo kunnen we sommige klachten aantonen.

Maar soms willen we juist aandoeningen uitsluiten, hiervoor is echografie ook uitermate een geschikt medium. 


Differentiaal diagnose

Echografie kan ook nog ingezet worden wanneer er sprake is van een andere aandoening dan waarvoor u denkt langs te komen. Bijvoorbeeld: wanneer iemand met een verdenking op golfarm bij ons langskomt en na het gesprek blijkt dit meer richting een cubitale tunnel syndroom te gaan, dan kunnen we de echo gebruiken bij het aantonen van een cubitaal tunnel syndroom. Zo wordt u nog beter en specifieker geadviseerd.


Chronische aandoeningen ( 6 maanden)

Wanneer u al bij meerdere zorgverleners geweest bent, en de klacht wil maar niet minder worden, is echografie in sommige gevallen ook een geschikt medium. We willen namelijk graag weten waarom de klacht niet over gaat en we kunnen op zoek gaan naar een verklaring binnen de anatomie van uw lichaam. Bij tennisarmen wordt geregeld wat gevonden op echo wat soms een deel van de klachten kan verklaren. 

Wanneer u langdurig chronische klachten (6 maanden of langer) en de klachten verbeteren niet en we zien op echo mogelijke verklaringen voor de aanhoudende klacht, kunnen wij u gericht doorsturen naar een medisch specialist. Uiteraard alleen als u dat zelf wenst. Ansr werkt samen met medisch specialisten op dit gebied en daardoor kunnen wij u makkelijk verwijzen naar specialisten. Hierdoor bent u sneller aan de beurt bij de specialist en weet de specialist ook beter en nauwkeuriger welke klacht u heeft. Kortom: echo maakt een zorgproces een stuk sneller en efficiënter.


Echo is betaalbaar en veilig!

Een los echoconsult kost u maar 25 euro extra en deze kosten worden meestal voor een groot deel of helemaal vergoed. Bij echo heeft u geen last van lange wachttijden en hoge zorgkosten op uw eigen risico. Daarnaast is echo 100% veilig in gebruik, omdat er geen schadelijke straling aan te pas komt.


Echo is dynamisch!

Wanneer u een MRI krijgt of een Xray, dan ligt u stil, waardoor spieren en pezen niet bewegen en de radioloog een vertekend beeld kan krijgen van de opname. Bij Echo echter, kunnen we u dynamisch onderzoeken, dat wil zeggen: de spieren en pezen in beeld brengen real-time terwijl u beweegt en de spieren aanspant! Hierbij worden soms dingen gezien die op een XRay of MRI gemist kunnen worden. Een belangrijk voorbeeld is een stress fractuur van de radiuskop in de elleboog. Doordat wij u arm kunnen draaien en bewegen, worden er op een echo minder fracturen gemist dan op een Xray.

Fig.1: Tennisarm met kalkhaard (pijl)

Fig.1: Tennisarm met kalkhaard (pijl)

Fig. 2: tennisarm met vocht en een onderbreking (scheur/ruptuur) in een strekpees of buitenband (kapsel)
Fig. 2: tennisarm met vocht en een onderbreking (scheur/ruptuur) in een strekpees of buitenband (kapsel)

Fig 3. Chronische tennisarm (>6 maanden) de kleurendoppler licht op en er is een inflammatie (ontsteking) zichtbaar.
Fig 3. Chronische tennisarm (>6 maanden) de kleurendoppler licht op en er is een inflammatie (ontsteking) zichtbaar.