Artrose in de elleboog

Wanneer we spreken over artrose in de elleboog, bedoelen we een degeneratief proces dat zich voltrekt in het kraakbeen tussen de gewrichtsvlakken van de elleboog. Lastige hierbij is dat de artrose elleboog soms aangezien wordt voor een tennisarm.

In de elleboog bevinden zich meerdere gewrichten, namelijk het radio-humerale gewricht (aan de buitenzijde gelokaliseerd, het radio capitualire gewricht en het humero ulnaire gewricht (aan de achterzijde van de elleboog gelokaliseerd, nabij de aanhechting van de triceps. Wanneer er in de gewrichtsvlakken verminderde kwaliteit van het kraakbeen ontstaat en het kraakbeen dunner wordt, spreken we van een artrose.

Oorzaken artrose

Oorzaken van artrose zijn vaak genetisch bepaald, maar ook sterk afhankelijk van omgevingsfactoren zoals beroepen waarbij veelvuldig wordt gedraaid in de elleboog in combinatie met knijpen, (bijvoorbeeld schroeven draaien) kunnen eerder last krijgen van artrose in de elleboog. Artrose in de elleboog ontstaat ook eerder wanneer er een trauma in de voorgeschiedenis aanwezig is. (elleboog of pols fractuur). Impact gevoelige beroepen zoals het werken met klopboren, of machines die veel trillingen teweeg brengen, kunnen ook artrose in de ellboog in de hand werken, maar soms ook ontaarden in de ziekte van raynaud. Waarbij iemand een wit wegtrekkende vinger krijgt bij aanraking met koude. Dit betreft een spasme in de perifere bloedvaten.

Artrose kan ook asymptomatisch zijn. Dat betekent dat mensen artrose hebben zonder er last van te hebben.

Symptomen artrose elleboog

De symptomen van een artrose elleboog kunnen zijn:

  • Ochtendstijfheid
  • Een verminderde buiging en of
  • Een verminderde strekking,
  • Pijn bij draaien van de elleboog,
  • Bovenhands tillen
  • Knarsen, kraken, een verschieting of een instabiel gevoel
  • Zwelling rond het radio humerale gewricht
  • Pijn op de buitenzijde/buitenknobbel van de elleboog
  • Uitstraling in de onder of bovenarm

Mensen die eerder voor knieartrose gediagnosticeerd zijn geweest, hebben overigens ook een grotere kans op artrose elders in het lichaam te krijgen, dus ook een grotere kans op elleboogartrose. Knieartrose wordt in de medische wereld gonartrose genoemd.

Wat te doen bij artrose in de elleboog?

Het belangrijkste is om de elleboog beweeglijk te blijven houden en niet te veel gaan ontzien. Door de arm te vaak te gaan ontzien, ontstaan er verklevingen in het gewricht en de spieren eromheen.

Bij artrose in de elleboog moet gekeken worden naar wat de problemen zijn in de dagelijkse gang van zaken. Vaak wordt begonnen met mobiliseren van het gewricht, in combinatie met oefeningen of pijnstillers. Dit moet in een aantal weken (4-6 weken) significante verbetering bewerkstelligen. Bij Ansr kunt u terecht voor deze therapie.  Mocht de bewegingsuitslag dusdanig slecht en beperkend zijn in het dagelijks leven, dan kan een operatie zeker worden overwogen: (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0749806317310599)

Ansr kan u helpen/adviseren de juiste specialist te vinden op het gebied van elleboog chirurgie. Ansr doet zelf geen elleboog operaties.

Prognose artrose elleboog

De prognose van een artrose elleboog verschilt per persoon. Doorgaans is blijven belasten het beste, want ontzien geeft op lange termijn meer bewegingsbeperkingen en daardoor een lagere kwaliteit van leven.  Het verschilt per persoon in wat voor beroepsgroep iemand werkzaam is en hoe erg iemand de beperking ervaart. Mensen die die meer dan een half jaar met een stijve elleboog rondlopen en waarbij de beweging niet verbetert, hebben een minder goede prognose dan mensen die het vroegtijdig herkennen en binnen 3 maanden geholpen worden.

Behandeling artrose elleboog

De behandeling van artrose in de elleboog kan worden behandeld met fysiotherapie, ontstekingsremmers(ibuprofen, naproxen, diclofenac) of een (kijk)operatie. Vaak bestaat fysiotherapie uit:

  • Mobiliseren van het gewricht
  • Oefeningen gericht op mobiliteitstoename
  • Adviezen wat wel en wat niet te doen
  • Spierontspannende behandelingen

 

Dry needling

Wij als Ansr therapeuten kunnen de juiste behandeltechnieken gebruiken bij een artrose in de arm.  Ook als voorafgaande reguliere fysiotherapie niet of onvoldoende heeft geholpen. Als de pijn wordt veroorzaakt door verklevingen, is onze MAR methode hier ook erg effectief bij, dit kan gecombineerd worden met mobilisatietechnieken voor de elleboog waarin we veel ervaring hebben. Maak direct een online afspraak.

Operatie artrose elleboog

Bij blijvende of toenemende pijn of beperking in de elleboog bij artrose, kan begonnen worden met een kijkoperatie waarbij eventuele osteofyten (botrandjes) verwijderd kunnen worden. Dit is een methode waarbij korte hersteltijd is.  Wanneer zelfs dit geen oplossing biedt, kan er worden overwogen om een prothese te nemen, hierbij wordt het gehele ellebooggewricht vervangen door een kunst ellleboog.