Het cubitale tunnel syndroom betreft een beknelling in de cubitale tunnel. Deze cubitale tunnel is gelokaliseerd aan de achter-binnenzijde van de elleboog, het bekende ‘telefoonbotje’. Bij deze aandoening heeft men uitstraling, tintelingen en of een doof gevoel in de pinkzijde van de onderarm, vaak is de uitstraling aanwezig in de pink en ringvinger. Oorzaken kunnen zijn: langdurig te veel druk/steun op de elleboog of eerdere botbreuken van de elleboog.
Cubitaal tunnel syndroom moet niet worden verward met carpaal tunnel syndroom, welke gelokaliseerd is in binnenzijde of handpalmzijde van de pols.
De symptomen van cubitaal tunnel syndroom kunnen zijn:
De behandeling van het cubitaal tunnel syndroom is afhankelijk van welke klachten of beperkingen in iemand in het dagelijks leven ervaart en hoe lang de klachten duren. Als behandeling kan worden ingezet:
Cubitaal tunnel syndroom kan bij Ansr worden behandeld met verschillende technieken voor de elleboog. Niet zelden kan de klacht ook afkomstig zijn door beknellingen in de hals/schouderregio. Ansr heeft de specialisten in huis om tot een goede diagnose te komen en daaruit het juiste behandelplan op te stellen.
Cubitaal tunnel syndroom oefeningen
Soms kunnen oefeningen uitkomst bieden bij het cubitaal tunnel syndroom. Er is geen helder wetenschappelijk bewijs dat deze effect hebben. Wel kunnen de volgende oefeningen een veilige optie zijn en de tintelingen/pijn wat verlichten:
Het herstel van het cubitaal tunnel syndroom varieert van een aantal weken tot een aantal maanden. Advies bij deze klacht is om de druk in elleboog zo veel mogelijk te ontzien. Dat betekent o.a. ook de elleboog niet te lang gebogen of gestrekt houden, maar in een zo neutraal mogelijke positie. De klachten kunnen soms vanzelf overgaan. Indien de klachten toch toenemen ondanks alles, dan is het aan te raden om met een orthopeed in gesprek te gaan om te zien of operatie een uitkomst kan bieden. Het herstelproces na een operatie kan 2 jaar duren en restklachten kunnen blijven bestaan.
Het gebruik van een brace
Een brace is een gebruikelijke en veilige optie bij het cubitaal tunnel sydroom. Een brace om de elleboog zorgt ervoor dat de arm niet te ver gestrekt of gebogen raakt. Deze brace wordt geadviseerd voornamelijk in de nacht te dragen, daar overdag de elleboog genoeg gebogen en gestrekt dient te worden. Een brace kan worden toegepast in de eerste 3 maanden van de klachten. Mocht dit geen uitkomst bieden, dan is het aan te raden om naar de fysiotherapeut te gaan. Bij Ansr fysiotherapie kunnen wij u doorgaans ook goed helpen met deze klacht. Maak een afspraak.
Werkt een brace, oefeningen of fysiotherapie niet voldoende en ervaart u te veel belemmeringen in het dagelijks leven, dan kan een operatie noodzakelijk zijn.
Bij een operatie van ulnaropathie of cubitaal tunnel syndroom wordt en een release van de ulnaire zenuw gedaan onder narcose of lokale verdoving. Bij de operatie wordt de zenuw losgemaakt van de omliggende structuren. Soms wordt de zenuw op dezelfde plek teruggelegd, een andere keer zal de chirurg besluiten om de zenuw op een andere locatie te leggen ofwel om te leiden.
Een operatie van een ulnaropatie is doorgaans succesvol in 80-90% van de mensen die voorafgaand aan de operatie milde klachten presenteerden. Indien iemand al heel veel pijn had vóór de operatie, heeft deze een grote kans dat de klachten blijven bestaan. Dit kan verklaard worden doordat de zenuw wellicht onherstelbaar beschadigd is geraakt tijdens de inklemming in de cubitale tunnel.
Het volledige herstel van een operatie en de spierfunctie kan 2 jaar duren.