Thoracic outlet syndroom (TOS)

Thoracic outlet sydroom, ook welk afgekort als TOS, betreft een aandoening waarbij er sprake is van een of meerdere beknellingen in het gebied van de hals, schouder en wervelkolom. Het betreft vaak een inklemming  een zenuw –of vaten die vanuit de nek, bovenrug onder het sleutelbeen door naar de arm lopen. Kenmerkend voor deze klacht is dus een doof gevoel, tintelingen, verzuurde of een vollopende arm. Kenmerkend voor TOS is ook het diffuse gebied waarin de klacht wordt aangegeven (niet op een lokale plek aan te wijzen, vage pijn)

Thoracic outlet syndroom is geen officiële diagnose, maar een verzamelterm voor een aantal beknellingen die in de arm, nek of schouder voorkomen, het kan dus gaan om zenuwen, vaten of aders. TOS wordt ook nog wel eens verward met het cubitale tunnel syndroom.

Thoracic outlet syndroom symptomen

Afhankelijk van welke structuur er is ingeklemd (zenuwen, bloedvaten, spieren) en op welke locatie de beknelling aanwezig is,  kunnen er de volgende symptomen optreden bij thoracic outlet syndroom:

  • Koude of warme hand(en)
  • Tintelingen in arm of handen
  • Een vol gevoel in de arm of handen
  • Verkleuring van de arm of hand
  • Krachtverlies, doof gevoel in armen of handen
  • Te snelle vermoeidheid in de arm, verzuring 

 

TOS Types

Het thoracic outlet syndroom kent 3 subtypen:

  1. Neurogene TOS (Ntos) beknelling c.q. irritatie van de zenuw.

  2. Arteriele TOS     (Atos) beknelling van de arteriële bloedvaten die het zuurstofrijk bloed transporteren naar de spieren.

  3. Veneuze TOS      (Vtos) beknelling van de veneuze structuren die het zuurstofarm bloed transporteren terug naar het hart. 

Van bovenstaande subtypen komt de neurogene of Ntos het meest voor (95%). Daarna de Vtos (4%) en daarna de Atos (1%)


Behandeling

Behandeling is voor iedereen natuurlijk anders, maar we hebben bij ANSR wel de nodige ervaring bij TOS behandelingen. En weet je nu niet zeker of je TOC hebt, zijn er een aantal testen om TOS vast te stellen.

En als de behandelingen echt niets opleveren, is er vaak nog wel de mogelijkheid tot een operatie (maar dat proberen we natuurlijk te voorkomen).