Slijmbeursontsteking in de elleboog

Een slijmbeursontsteking in de elleboog of bursitis olecrani betreft een bacteriële of niet-bacteriële ontsteking rond het olecranon, de grote elleboogklobbel aan de achterzijde van de elleboog die gepaard gaat met een duidelijke zwelling. (zie afbeelding) Dit wordt ook wel een students ellbow genoemd, omdat op deze knobbel vaak gesteund wordt als mensen met hun ellebogen op tafel leunen.

Symptomen slijmbeursontsteking elleboog

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de elleboog zijn:

  • Een duidelijk waarneembare zwelling rond de achterste knobbel bij de elleboog
  • Warm gevoel, roodheid, zwelling
  • Soms een bewegingsbeperking
  • (Optioneel) Koorts
 

Wat te doen bij een slijmbeursontsteking van de elleboog?

Het belangrijkste om in acht te nemen bij een slijmbeursontsteking in de elleboog is of er sprake is van koorts. Is er sprake van koorts? Neem dan direct contact op met de huisarts. Er kan een bacteriële infectie aan ten grondslag liggen en vaak wordt er dan behandeld met antibiotica. Is er geen koorts aanwezig, dan is afwachten het beste. Vermijd pijnlijke bewegingen -en druk op de elleboog. Indien de klacht langer dan een aantal dagen aanhoudt kunnen NSAID’s worden overwogen (ibuprofen, naproxen, diclofenac). 

Behandeling slijmbeursontsteking elleboog

Een slijmbeursontsteking in de elleboog is niet zinvol om te behandelen met fysiotherapie.  De behandeling -indien er géén sprake is van koorts- is afwachten. Mochten de symptomen langer dan een aantal weken duren, of de beweging wordt er fors door belemmerd, dan kan het volgende worden gedaan:

  • Druk vermijden op de pijnlijke plek
  • Ontstekingsremmers nemen (ibuprofen, naproxen, diclofenac)
  • Koelen
  • Vermijd bewegingen die pijn doen
 

Slijmbeursontsteking elleboog herstel en duur van de klachten

Een slijmbeursontsteking van de elleboog is vrijwel altijd acuut maar er is nog niet duidelijk hoe lang het gemiddeld duurt voordat een bursitis olecrani over gaat.

Operatie bij een slijmbeursontsteking

In een uitzonderlijk geval wanneer de elleboog niet of onvolledig herstelt na rust, kan een operatie of chirurgie overwogen worden. Bij operatieve behandeling van een bursitis olecrani wordt de gehele bursa verwijderd. Soms met en soms zonder het gebruik van antibiotica. Vaak wordt dit nog gecombineerd met fysiotherapie om de elleboog weer volledig beweeglijk te maken, zodat de elleboog niet verkleefd na de operatie. De huid rond de elleboog is vaak binnen 2 weken weer hersteld om te kunnen beginnen met fysiotherapie.

Pijn aan de achterzijde bij de elleboogknobbel, maar geen slijmbeursontsteking, wat nu?

Er zijn meerdere aandoeningen die aan de achterzijde van de elleboog voorkomen. Deze gaan in vergelijking met de slijmbeursontsteking bijna nooit gepaard met een zwelling. Deze aandoeningen kunnen het nog zijn:

  • Ontsteking tricepspees insertie
  • Ingescheurde triceps bij de insertie
  • Impingement van de tricpespees
  • Cubitaal tunnel syndroom (vaak gepaard gaand met tintelingen in de pink en ringvinger)
  • Golferselleboog
  • Instabiliteit van de humero-ulnaire gewricht

 

Bij Ansr werken uitsluitend gespecialiseerde fysiotherapeuten die de juiste diagnose kunnen stellen omtrent elleboogaandoeningen. Wilt graag duidelijkheid hebben omtrent uw aandoening? Neem dan contact op of maak een online afspraak. Bij twijfel omtrent uw diagnose kan er altijd een second opinion plaatsvinden in onze praktijk. Wij zullen u volledig en correct onderzoeken.